“Iedereen heeft een plek in de stad. Zeggenschap over eigen leven, leren, zorg en werk leidt tot een inclusieve samenleving."
De Omslag viert haar 25-jarig jubileum! Wat begon als initiatief van een netwerk van maatschappelijke organisaties is na 25 jaar uitgegroeid tot een toonaangevend kennisnetwerk dat zich inzet voor een inclusieve economie en samenleving. De Omslag staat bekend om haar unieke aanpak van netwerken, gebaseerd op het van binnenuit, onderop en samen werken aan verandering.
De oprichting van De Omslag in 1998 kwam voort uit een groeiend gevoel van urgentie onder professionals in zorg, welzijn en onderwijs. Zij zagen hoe de focus op efficiëntie en controle ten koste ging van de menselijke maat. De Omslag werd een spil voor nieuwe oriëntaties, met als doel sociale problemen aan te pakken vanuit solidariteit en gemeenschappelijkheid. Eerst door voorzieningen te beschermen en door te ontwikkelen, later door de beweging aan sociale ondernemingen te ondersteunen en de laatste jaren door empowerment, eigenaarschap en vertrouwen te herstellen.
De Omslag werkt onvermoeibaar aan het versterken van netwerken en het delen en ontwikkelen van kennis. Bij thema’s zoals sociale economie, inclusie en participatie staat altijd het belang van de mensen waar het om gaat voorop. Via initiatieven zoals Meetellen draagt De Omslag eraan bij dat alle mensen zich eigenaar voelen van hun eigen werk, zorg en leven. Samen met partners uit het onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties bevordert De Omslag co-creatie en stimuleert zij vernieuwende ontwikkelpraktijken, zoals sociaal inkopen, participatief onderzoek en coöperatief ondernemingsbestuur.
De stichting brengt haar idealen in de praktijk, bijvoorbeeld door zelf sociaal in te kopen, mensen in dienst te nemen en samensturing als leidend principe te kiezen. De Omslag is niet alleen ondersteunend, maar ook richtinggevend in het sociale domein.
De komende jaren zet De Omslag in op het vergroten en verduurzamen van haar impact. Door moedige keuzes te maken en ruimte te creëren voor experimenten, blijft de stichting werken aan een samenleving waarin iedereen meedoet. We versterken de sociale en solidaire economie en faciliteren die ‘moedige ruimte’ voor vernieuwing. Samen met bondgenoten, participanten en stakeholders blijft De Omslag bouwen aan een inclusieve toekomst, waarin wederkerigheid en solidariteit de basis vormen.
De Omslag nodigt iedereen uit om deel uit te maken van deze beweging. Samen kunnen we de stad inclusiever en rechtvaardiger maken. Sluit je aan en draag bij aan een samenleving waarin niemand buitenspel staat. Op naar de volgende 25 jaar voor participatie en inclusie!