"Wij zijn de omslag en we zetten ons in voor een inclusieve samenleving"
Remco Bakker is sinds twee jaar voorzitter van de Raad van Toezicht van De Omslag en in zijn dagelijkse werk voorzitter raad van bestuur van het Centrum Indicatiestelling Zorg.
“Wat ik zo bijzonder vind aan De Omslag, is dat er altijd vanuit mensen gewerkt wordt.” Het begint klein, dichtbij, en groeit organisch verder, met een focus op inclusiviteit en gelijkwaardigheid.
Projecten zoals Meetellen laten zien hoe mensen niet alleen betrokken worden, maar ook echt een rol krijgen: ze enquêteren hun eigen groep, analyseren resultaten en vinden hun plek. Dit is sociaal ondernemerschap in zijn puurste vorm, waarbij sociale winst centraal staat. Het draait om samenwerken vanuit waarden en vertrouwen, niet vanuit structuren en systemen. Door niet óver mensen te praten, maar mét hen, ontstaat een wereld waarin iedereen kan blijven meedoen en waar nieuwe ideeën en tempo’s de ruimte krijgen.
Tirza de Fockert is lid van de Raad van Toezicht van De Omslag. Hiernaast is ze beleidsadviseur openbare bibliotheken bij de Gemeente Amsterdam en was Gemeenteraadslid bij de gemeente Amsterdam voor GroenLinks tot begin 2022.
De kracht van De Omslag ligt in het centraal stellen van mensen die vaak minder goed mee kunnen doen in de manier waarop onze samenleving is ingericht. Het uitgangspunt is dat iedereen mee kan denken, mee kan praten en mee kan beslissen. Zoals Tirza zegt: “dat mensen voor wie we beleid maken, ook mee kunnen praten over dat beleid.” Dit betekent dat niet alleen opleidingsniveau of werkervaring telt, maar juist ook wie je bent en wat je vanuit je eigen ervaringen meebrengt. Of je nu armoede hebt ervaren of dakloos bent geweest, die ervaringen zijn waardevol en verdienen erkenning. De Omslag maakt deze inclusieve benadering tastbaar, met een focus op samensturing en het creëren van veilige ruimtes waar iedereen zich gehoord voelt.
Martin Stam is oud-lector in het sociaal domein op de Hogeschool van Amsterdam en is de afgelopen 8 jaar lid geweest van de Raad van Toezicht van De Omslag.
De oprichting van De Omslag, vijfentwintig jaar geleden, was een reactie op de toenemende invloed van het neoliberale New Public Management, dat sociale problemen van buitenaf en bovenaf benaderde. De Omslag kiest juist voor het BOS-principe: oplossingen van Binnenuit, Onderop en Samen. Dit staat haaks op het starre systeemdenken dat de mens als object ziet, in plaats van als gelijkwaardige deelnemer: “Niet de mens maar het systeem was leidend. Dat vonden we de omgekeerde wereld.”
De Omslag fungeerde als spil voor nieuwe oriëntaties in zorg, welzijn en onderwijs, met een focus op co-creatie, wederkerigheid en solidariteit. Door kennis te democratiseren draagt ze bij aan een gelijkwaardige samenwerking. De ambitie om deze verandering door te zetten is er, nu is het tijd om die werkelijk te durven realiseren.