“Iedereen heeft een plek in de stad. Zeggenschap over eigen leven, leren, zorg en werk leidt tot een inclusieve samenleving."
Omdat we in het werving- en selectieproces bewust en onbewust veel mensen buiten sluiten verdiepen we ons in een model om dat te voorkomen. Open Hiring® geeft de gebruikelijke vooroordelen en twijfels geen ruimte. Als werkgever zet je de mogelijkheden van mensen op één en verbind je je aan de lokale gemeenschap waar je onderdeel van uitmaakt. De deur staat open.
Met medewerking van:
De Participatiewet werpt onnodig hoge drempels op voor mensen met een beperking die werk zoeken. Dit kan beter en effectiever.
Pantar, Social Capital en Breedweer nemen de verantwoordelijkheid voor een andere aanpak. Met geen of weinig beperkende regels bij het aannemen van mensen, goede begeleiding en het het voorkomen van uitval (opvang indien nodig), besparen we maatschappelijke kosten.
Met medewerking van:
Een onderneming runnen van onderop, door de mensen die er werken. Dat is een streven voor een solidaire economie. Maar hoeveel eigenaarschap willen mensen eigenlijk? Sociaal ondernemen, kunnen of willen we dat? En hoe moeilijk of gemakkelijk is dit in de praktijk. (sociale) Coöperaties en ondernemingen geven uitgebreide informatie over hun praktijk, de successen en dilemma’s; doe er je voordeel mee.
Met medewerking van:
Met een succesvolle maatschappelijke onderneming komen nieuwe vragen op. Bijvoorbeeld over hoe je je onderneming kunt opschalen. Want kapitaal aantrekken brengt risico’s met zich mee. Investeerders willen vaak snel rendement zien. Hoe stel je dan de ‘purpose’ van je bedrijf veilig? Het gevaar van ‘mission drift’ dreigt. Steward ownership als oplossing?
Met medewerking van:
De Aanbestedingswet biedt veel handvatten om sociaal in te kopen: extra kansen voor bedrijven die extra banen cre ren voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het sociaal aanbesteden niet beperkt blijft tot een enkel geslaagd voorbeeld?
Met medewerking van:
Mensen willen werk dat bij ze past en doen waar ze goed in zijn. Matchmaking tussen zorg en ondernemers maakt het verschil. In deze samenwerking runnen ondernemers de zakelijke kant en zorgverleners doen waar ze goed in zijn: zorg verlenen.
Leer van de hobbels; waar moet je op letten als ondernemer & als zorgorganisatie? En wat moet je je als zorgorganisatie goed realiseren voordat je begint?
Met medewerking van:
Europa ziet het belang van investeren in de sociale economie. Hoe vertalen we dat lokaal? In een eerlijk gesprek over het lokaal toepassen in gemeenten; waarom is het niet eenvoudig gebruik te maken van de kansen die sociaal ondernemingen bieden?
Met medewerking van: