De Groene Golf was een langlopend actie-onderzoek naar obstakels voor participatie. Naast het identificeren probeerde De Groene Golf de obstakels ook daadwerkelijk uit de weg te ruimen. Met als doel daarvan te leren hoe belemmeringen duurzaam op te lossen.
De Groene Golf onderzocht zo’n 70 actuele casussen van Amsterdammers die een participatiestap willen zetten. We zagen veel ‘hick-ups’ en belemmeringen, maar ook veel slimme praktijkoplossingen, bedacht door professionals die weten welke paden bewandeld kunnen worden.
Een van de conclusies is dat obstakels voor participatie soms wel, maar minder dan gedacht zitten in systeemfouten. Regels en procedures kunnen zeker in de weg zitten en hiermee omgaan vraagt iets van de ondersteunende professionals.
De Groene Golf heeft niet alleen de praktijkvoorbeelden verzameld, maar ook manieren ontwikkeld om kennis en netwerk te benutten. Daarvoor organiseerden we werksessies voor professionals waarin we gezamenlijk verder konden leren. Elke sessie draaide om een specifiek thema en obstakel, en kwam voort uit de casuïstiek van De Groene Golf. Hiermee ontwikkelden we tevens gezamenlijk een methode voor praktijkleren.
Zo’n 60 professionals hebben onder begeleiding samen opgeleerd, van en met elkaar, om de ruimte die er is te pakken en oplossingen te vinden. Deze werksessies werden enorm gewaardeerd – met gemiddeld een acht – en iedereen was het erover eens dat dergelijke werkwijze bijdraagt aan het vinden van praktijkoplossingen.